Wond hand schaafwond
Wond knie schaafwond klein

Het is volop zomer! Overal korte broeken, rokjes, jurken en luchtige shirts. Heerlijk tijdens het fietsen, buitenspelen, brommer rijden of tijdens het sporten. Maar een nare schaafwond is dan ook zo opgelopen. Hoe behandel je die schaafwond nou eigenlijk? En wanneer moet je er mee naar de huisarts?

Over het algemeen kun je een schaafwond prima zelf behandelen. Belangrijk is dat de wond goed schoon wordt. Spoel de wond schoon met zacht stromend water. Als het nodig is, kun je met een zacht en nat washandje de wond schoon wrijven. Je kunt hiervoor ook een zacht nagelborsteltje gebruiken. Dit klinkt misschien wat pijnlijk, maar het is belangrijk dat de wond schoon wordt om ontstekingen of infecties te voorkomen. Gebruik geen watten, dan komen er stukjes van de watten in de wond en ben je verder van huis. Je eventueel wel een pincet gebruiken om kleine stukjes grind uit de wond te halen.

Als de wond schoon is, laat deze dan aan de lucht drogen. Je hoeft de wond alleen te verbinden als hij onder de kleding zit. Dan gaat de kleding over de wond heen schuren, dat is onnodig pijnlijk en houdt de wond open. Dek de wond dan af met een niet-verklevend gaas, zorg er daarbij voor dat het  niet-verklevend gaas de wond ruim bedekt. Plak het gaas aan alle vier de zijden af met een kleefpleister. Gewone gaasjes kunnen aan de wond blijven plakken, dat is erg pijnlijk om te verwijderen. Gebruik deze dus niet.

Is de wond droog en dicht, dan kun je er een beetje vaseline op smeren zodat de wond soepel blijft en niet gaat scheuren. Vaseline kan vlekken geven op kleding, dus ter bescherming kun je de wond dan ook beter afplakken.

Raadpleeg een huisarts als het om een hele grote wond gaat (een heel been bijvoorbeeld), maar ook als de wond niet goed schoon te maken is, slecht geneest of rood, dik en pijnlijk wordt.

Wil je meer weten over wonden en de behandeling daarvan? Tijdens een EHBO cursus van Allemaal EHBO leer je diverse wonden herkennen en behandelen. Kijk voor het aanbod op de cursus pagina.

This shortcode LP Profile only use on the page Profiel