
Als ik met potentiële klanten praat, hoor ik regelmatig “ik heb al een BHV certificaat, ik hoef geen EHBO cursus te volgen”. Toch is dat niet helemaal waar.
BHV cursussen draaien om veiligheid op de werkplek. De inhoud van de cursus is afgestemd op de risico’s op de werkplek. De eerste hulp onderwerpen bestaan uit eerste levensreddende handelingen, aangevuld met de grootste risico’s die men tegen kan komen op de werkplek.
Eerste levensreddende handelingen zijn zeker een onderdeel van de EHBO, maar een EHBO cursus gaat verder. Er is meer focus op huis-, tuin- en keukenongelukken. Uiteraard geldt dat hoe langer de EHBO cursus duurt, hoe meer onderwerpen aan bod komen.
Wat kun je verwachten tijdens een EHBO cursus?
Naast de levensreddende handelingen kun je de volgende onderwerpen verwachten tijdens een EHBO cursus: het verzorgen en verbinden van diverse wonden, het behandelen van brandwonden, oververhitting en onderkoeling, botbreuken, ontwrichtingen, kneuzingen en verstuikingen. Maar ook aan letsels aan het gezicht, insecten steken en beten en omgaan met giftige stoffen.
Wat voor EHBO cursussen zijn er?
Er zijn allerlei EHBO cursussen; van kort cursussen die enkele uren duren tot cursussen van enkele dagen waarbij je dan ook je EHBO diploma haalt. Daarnaast zijn er diverse verdiepingstrainingen.
Een korte basiscursus is prima voor een ieder die zich voorbereid wil voelen op ongelukjes in en om het huis en tijdens vakanties. Er worden veel praktijkgerichte onderwerpen behandeld, met relatief weinig achtergrond informatie. Een eenmalige cursus, zonder verdere verplichtingen in de toekomst.
Jonge ouders of grootouders volgen bijvoorbeeld een basiscursus ‘EHBO bij baby en kind’. Ook jongeren die graag een oppasbaan willen, doen die cursus om zo een pre te hebben bij ouders die oppas zoeken.
Een korte ‘basiscursus EHBO’ werkt goed om oude kennis weer eens op te frissen. Vooral mensen die in het verleden een keer een EHBO cursus gedaan hebben, volgen deze cursus graag. Ook in de EHBO blijven nieuwe manieren ontdekt worden om een letsel of ziekte beter te behandelen of meer schade te voorkomen.
In een uitgebreide cursus komen meer onderwerpen aan bod en krijg je meer achtergrond informatie. Je leert meer over het waarom achter een handeling of protocol. Hierdoor wordt de lesstof beter onthouden. Een uitgebreide EHBO cursus komt dan ook erg van pas voor iedereen die op het werk of thuis veel te maken (kan) krijgen met kleine of grote ongelukken.
Voor een EHBO diploma van het Oranje Kruis zijn zeker twee tot drie dagen nodig. Een diploma is twee jaar geldig. Binnen twee jaar moeten alle vaardigheden opnieuw ‘afgetekend’ worden. Dit kan door bijvoorbeeld een of twee dagen een herhalingstraining te volgen. Of via een EHBO vereniging, waarbij over een langere periode op herhalingsavonden de losse onderwerpen behandeld worden. De kracht hiervan is dat door herhaling de kennis up-to-date blijft en je altijd op de hoogte bent van de nieuwste inzichten op EHBO gebied. Het is wel een grotere investering, zowel in tijd als in kosten. Het is de investering overigens waard voor iedereen die het nodig heeft voor zijn of haar vak, zichzelf als EHBO’er wil inzetten tijdens evenementen of echt de tijd te willen nemen om EHBO aan te leren.
Conclusie
Een BHV cursus is niet hetzelfde als een EHBO cursus. Beide hebben een ander doel. Wil je voorbereid zijn op ongelukjes in en om het huis? Volg dan een EHBO cursus. Een cursus die past bij jouw wensen en situatie.
Allemaal EHBO biedt diverse EHBO cursussen. Kun je geen cursus vinden die past bij jouw wensen? Neem contact met mij op, ik denk graag met je mee.