
Eerste hulp verlenen tijdens een pandemie; zou u dat doen?
Een derde van de Nederlanders wil ondanks het coronavirus wel eerste hulp (EHBO) verlenen aan een vreemde, ook zonder afstand. Daarnaast wil nog een derde hulp verlenen op afstand. Dit soort berichten vind ik leuk om te lezen. Eerste hulp verlenen bestaat al uit het bellen naar 112, de huisarts of de huisartsenpost. Mensen willen vaak meer doen. En wie een EHBO of BHV cursus gevolgd heeft, kan meer doen. In deze coronatijden gaat iedere eerstehulpverlener op zijn of haar eigen manier om met de afstandsregels tijdens een ongevalsituatie. Het zal er ook aan liggen wie het slachtoffer is. Je partner beademen tijdens een reanimatie doe je sneller dan een onbekende op straat. Dat argument hoorde ik al voor het coronavirus en zal niet minder geworden zijn. In de piektijden van de corona-crisis was het reanimatieprotocol aangepast, er mocht niet beademd worden. Alleen borstcompressies bij een slachtoffer waarbij geen verdenking was op een coronabesmetting. Ook toen hoorde ik mensen zeggen dat zij dit alsnog zouden doen als het om een partner, kind of andere naaste was. Het blijft dus een persoonlijke keuze.
Er zijn meer handelingen in de EHBO die niet op afstand kunnen. Een drukverband aanleggen bij een hevige bloeding kan niet vanaf 1,5 meter. Handschoenen dragen was voor het coronavirus al aangeraden bij iedere hulpverleningsactie, helemaal bij bloed of ander lichaamsvocht. Nu zou ik aanraden om ook een mondkapje op te zetten. Ter bescherming van jezelf en het slachtoffer.
Toch is er meer op afstand mogelijk dan je in instantie misschien zou denken. Met de juiste instructies kan een slachtoffer zijn of haar eigen been best verbinden bij een verwonding of verstuiking. De eerstehulpverlener kan dan op afstand blijven en het slachtoffer materiaal aangeven, vertellen hoe hij of zij het verband moet aanleggen. Ook kun je iemand geruststellen op afstand.
Tijdens mijn cursussen gaan we in op de oude en nieuwe manier van EHBO verlenen en hoe je jezelf als EHBO’er kunt beschermen tijdens de eerstehulpverlening. Eigen veiligheid staat immers altijd voorop.