Cursus 'Stop de bloeding, red een leven'

Je hoeft het nieuws maar te openen en je leest de verhalen van steek- of schietincidenten, aanslagen of ander geweld. In die situaties is het natuurlijk handig als er mensen in de buurt zijn die weten hoe een ernstige bloeding gestopt kan worden. Maar hoe vaak we de verhalen ook zien, ze vallen onder de noemer ‘incidenten’. Veel vaker gebeuren er ongelukken op de werkvloer, in het verkeer of thuis. Ongelukken die grote en diepe wonden kunnen veroorzaken. 

Stop de bloeding, red een leven

Bloedverlies is levensgevaarlijk, het is zelfs de belangrijkste te voorkomen doodsoorzaak na letsel. Een klein beetje kunnen we nog wel hebben, maar hoe meer bloed we verliezen, hoe kleiner de kans op overleving. Bloedverlies bij grote, diepe wonden gaat sneller dan je in eerste instantie zou denken. Hoe eerder er gehandeld wordt, hoe groter de overlevingskans van het slachtoffer. Volg daarom de cursus ‘Stop de bloeding, red een leven’.

De gedachte achter deze cursus is dan ook dat er op een eenvoudige manier levens gered kunnen worden als omstanders weten hoe te handelen bij een levensbedreigende bloeding. Iedereen kan deze cursus volgen, ook zonder EHBO diploma. 

De cursus ‘Stop de bloeding, red een leven’ duurt vier uur. Tijdens de cursus leren de cursisten hoe een bloeding gestopt moet worden, het gebruik van een CAT tourniquet en het opstoppen van een wond met (hemostatisch) gaas. Ook leren zij wanneer welke techniek gebruikt wordt. De cursus bestaat voor een deel uit theorie en voor een deel uit praktisch oefenen.

Het stoppen van een levensbedreigende bloeding door gebruik van een CAT tourniquet of het opstoppen van de wond is vanaf 2021 ook onderdeel van het Oranje Kruis EHBO diploma.

In het kort: je leert hoe een fatale bloeding te stoppen en welke hulpmiddelen gebruikt kunnen worden op de verschillende lichaamsdelen. 

Onderdelen van de cursus

  • Het 'Stop de Bloeding - ABC'

  • Aanbrengen CAT touniquet

  • Opstoppen van een wond

Tourniquet training


Na het volgen van de cursus ontvang je een bewijs van deelname.
Dit bewijs van deelname is 2 jaar geldig.

Vragen over deze cursus?

Interesse in deze cursus? Neem dan contact op voor meer informatie via info@allemaal-ehbo.nl. Wij bieden de cursus incompany of op een door ons geselecteerde locatie. 

Ben je namens een trainingsorganisatie op zoek naar een instructeur om deze cursus te geven? Neem dan contact op met a.brouwer@allemaal-ehbo.nl.

Deze training is geschikt voor iedereen van 16 jaar en ouder. 
Meer informatie over deze cursus en de kennisinstituten die deze cursus ontwikkeld hebben is te vinden op www.stopdebloedingredeenleven.nl.