
Vandaag is het Internationale Dag tegen Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd. Dit is een dodelijke infectieziekte, veroorzaakt door een krab, beet of lik van een (wild) dier. Je kunt hierbij denken aan honden, katten, vossen en vleermuizen.
Een dier moet zelf besmet zijn om het virus over te kunnen dragen. In Nederland komt het virus bijna niet voor. Volgens het RIVM zijn er in de afgelopen 40 jaar 5 personen in Nederland overleden aan hondsdolheid. Deze gevallen zijn in het buitenland besmet geraakt. Wereldwijd sterven jaarlijks echter 50.000 mensen aan dit virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zet zich in om dit virus volledig uit te bannen. 28 september is daarom uitgeroepen tot de Dag tegen Hondsdolheid.
Ondanks dat hondsdolheid niet vaak voorkomt in Nederland, is het wel belangrijk om direct contact op te nemen met een huisarts of huisartsenpost na een krab, beet of lik van een (wild) dier. Vooral als de huid daarbij beschadigd is geraakt en er dus een (schaaf)wond zichtbaar is. Als er namelijk wel een besmetting is, moet de behandeling gestart worden voordat het virus het zenuwstelsel bereikt, voordat de eerste symptomen verschijnen. Onbehandeld is dit virus altijd dodelijk.
Symptomen beginnen meestal met klachten zoals rillingen, koorts, braken en hoofdpijn. Daarna volgen klachten zoals spierkrampen, stuipen, verlamming en problemen met slikken en ademen. Deze laatste twee leiden uiteindelijk tot de dood. De tijd tussen de besmetting en het ziek worden ligt tussen de 20 en 90 dagen.
Dieren zijn mooi en over het algemeen lief. Maar blijf altijd voorzichtig, helemaal bij een wild dier of een dier dat u niet kent. En neem direct contact op met uw huisarts of de huisartspost mocht er toch iets gebeuren.
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie over hondsdolheid/ rabiës.
Bij een beet of een diepe krabwonden van een mens, waarbij de huid stuk is, moet ook direct de huisarts of huisartsenpost ingeschakeld worden. Hoewel hondsdolheid geen risico is, liggen wel andere infectie-gevaren op de loer.
Meer leren over (kleine) verwondingen? Volg dan een EHBO cursus bij Allemaal EHBO.