We zitten in een rare tijd, de Covid-19 pandemie heeft ons allemaal op een manier geraakt. En hoewel de maatregelen van het RIVM al flink versoepeld zijn, gaat het overal net even anders dan een half jaar geleden. Zo ook in de wereld van de EHBO. Eerste hulpverlenen op afstand is in veel situaties onmogelijk. Een voor de hand liggend voorbeeld is natuurlijk een reanimatie, maar ook het verbinden van een actieve bloeding gaat niet lukken op anderhalve meter afstand. 

Daarom is er door de brancheorganisaties een protocol uitgegeven: het gezamenlijk protocol BHV-, EHBO-, reanimatie- en overige veiligheidscursussen. Doel van dit protocol is het veilig kunnen herstarten van EHBO- en BHV cursussen binnen de maatregelen van het RIVM. Er staat onder andere in opgenomen wat de hygiëne maatregelen zijn en hoe de vaardigheden geoefend kunnen worden. Dit gezamenlijk protocol is gemaakt door het Oranje Kruis, het Rode Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad, het NIBHV en de branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland. 

Allemaal EHBO werkt volgens de richtlijnen van dit protocol. Alle oppervlaktes worden voor en na iedere cursus grondig schoon gemaakt en gedesinfecteerd. Mensen uit hetzelfde huishouden mogen vaardigheden op elkaar oefenen. Andere cursisten oefenen de vaardigheden op poppen of met een mondkapje op en handschoenen aan. Handschoenen zijn trouwens altijd aan te raden tijdens het verlenen van eerste hulp. De longen van de reanimatie poppen worden voor iedere cursist vervangen, het masker wordt van binnen en buiten gedesinfecteerd. 

Wil je het hele protocol downloaden? Klik dan hier

This shortcode LP Profile only use on the page Profiel