Restart a heart day 2020

16 oktober is internationale Restart a heart day. Er wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van reanimatie en AED gebruik. In het verleden werden op deze dag er diverse activiteiten georganiseerd, zoals workshops en demonstraties op scholen. Door Corona is dit in 2020 helaas niet mogelijk. Daarom besteden we online extra aandacht aan dit onderwerp. Klik hier voor de flyer waarop de stappen van een reanimatie worden uitgelegd.

Reanimeren is nodig bij een circulatiestilstand. Bij een circulatiestilstand pompt het hart geen bloed meer door het lichaam. Het is dan heel belangrijk om snel met de reanimatie te starten en zo snel mogelijk een AED in te zetten. Als dit binnen 6 minuten gebeurd, is de overlevingskans het grootst.

Een circulatiestilstand gebeurd in 70% van de gevallen in en om het huis. De aanrijtijd van de ambulance in Amsterdam ligt doorgaans rond de 10 minuten. Wettelijk moet 97% van de bevolking binnen 15 minuten worden bereikt. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen kan reanimeren. Omstanders die kunnen reanimeren redden levens. Zij kunnen de tijd overbruggen en reanimeren tot de professionele hulpverlening het overneemt.

De inzet van een AED vergroot de kansen op overleven aanzienlijk. Daarom zet de Hartstichting zich in om zo veel mogelijk buurt-AED te realiseren in Nederland. Op de website van de Hartstichting staat een kaart waarop je kunt bekijken waar dringend AED’s nodig zijn. Valt jouw buurt in een wijk waar dringend een AED nodig is? Dan maak je, via de Hartstichting, nu kans op een gratis AED voor jouw buurt. Klik hier voor meer informatie.

Kun jij al reanimeren? Meld je dan aan als burgerhulpverlener. Je wordt dan ingezet als er een hartstilstand is bij jou in de buurt. Via een bericht wordt gevraagd of je beschikbaar bent om te helpen. Je kunt dan ingezet worden om een AED te gaan halen en krijgt dan het adres van de dichtstbijzijnde AED. Of je wordt gevraagd naar een adres te gaan om de reanimatie te starten.

Ben jij als eerst bij het slachtoffer? Bel altijd in ieder geval 112. Vertel wat er aan de hand is en geef aan dat je wel of niet kunt reanimeren. De medewerkers van de meldkamer zijn uitstekend getraind om iedereen telefonisch instructies en ondersteuning te geven. Iets doen is altijd beter dan niets doen. Het voelt nog beter om te weten wat je doet. Volg daarom een reanimatiecursus, daar red je levens mee.